lauantai 25. tammikuuta 2020

What´s the name of the game?

Meillä on ollut ilo oppia ja nähdä täällä kaikenlaisia uusia pelejä ja leikkejä, joista emme olleet kunnolla tietoisiakaan ennen muuttoa. Myönnän, etteivät pallopelit ole ominta aluettani, niinpä tämän blogitekstin vierailevina asiantuntijoina saavat toimia ahkerammat pallottelijat, 7- ja 9-vuotiaat poikani. Olkaa hyvä: 

Mitä uusia pelejä ja urheilujeja olette kohdanneet Kaliforniaan muuton jälkeen? 
7v: Olen oppinut koripalloa, handballia, chinese ballia, tennistä. Olen nähnyt 
amerikkalaista jalkapalloa. 
9v: Amerikkalaista jalkapalloa, dodgeballia, baseballia, handballia.

Miten handballia pelataan?
7v:  Kun lyö palloa seinään, niin sen pitää pompata yhden kerran ennenkuin se osuu seinään. Kun se on osunut seinään, sen pitää pompata yhden kerran maan kautta toiselle pelaajalle. Ja sitten, kun pallo on osunut kaksi kertaa jomman kumman pelaajan iskusta, joutuu tämä pelaaja ulos ja jonosta tulee uusi pelaaja.

Miten dodgeballia pelataan?
9v: On kaksi tiimiä, palloja on kuusi tai enemmän. Palloilla heitetään vastustajan joukkuetta, kuten polttopallossa. Jos osuu muualle kuin päähän, niin jää, paitsi jos saa kopin. Jos saa kopin, niin silloin heittäjä jää. Ja yksi oma tiimiläinen pääsee takaisin peliin. Peli loppuu sovitun ajan loputtua. Se joukkue, jossa on enemmän pelaajia jäljellä, voittaa.

Mitä koulussa liikuntatunneilla pelataan?
9v: On pelattu jalkapalloa, handballia, dodgeballia.
7v: Olen pelannut sählyä, dodgeballia. 
Äidin huomio: Koululle tullessa aina joku luokka pelaa tai muuten urheilee. Välillä näkee erikoisempiakin lajeja, kuten haavipalloa, jota alakoulussa pelataan lyhyemmillä, muovisilla koreilla.

Entä välitunneilla? 
9v: Handballia. Koska se on hauskinta.
7v.: Pelaamme korista ja handballia.

Mikä on tällä hetkellä paras tai kiinnostavin peli?
9v: Handball.
7v.: Koripallo. 

Koripallokenttä löytyy melkein poikkeuksetta leikkipuistojen yhteydestä. Meidän lähikenttä ei ole ihan näin hieno (voisin ottaa tuommoisen lepotuolin), mutta kovassa käytössä ja tärkeä paikka meille.
Ikävöittekö jotain peliä Suomesta, mitä täällä ei niin paljon pelata?
9v: No ehkä jalkapalloa.
7v.: Sählyä. 

Voisiko jonkun uuden pelin opettaa tuliaisena kavereille Suomessa? 
9v: Handballin.
7v: Voisin opettaa kavereille handballia ja chinese ballia. 

Handball on siis ollut todellinen hitti uusista peleistä. On ollut hauska nähdä, miten pojat uskaltavat mennä peleihin mukaan, vaikkei pelaamassa olisikaan tuttuja kavereita. Handballia pelataan tällaisella koripallon kokoisella pallolla, joka on pehmeämpi ja hyvin pomppiva.  




Pienimmän kanssa olemme käyneet kirjaston satuhetkissä silloin tällöin. Parasta on, kun satuhetken alussa muistutetaan kuinka voi olla awesome satuhetken aikana. Kyseessä ovat siis säännöt, kuten istutaan omalla paikalla, ei häiritä muita ja niin edelleen. Kaikkea ei siis aina tarvitsekaan ilmaista aloituksella "Ei saa..." Kyllä siinä äidinkin itsetunto kohoaa, kun voi olla awesome niinkin helposti, että osallistuu lauluhetkiin ja huolehtii, että eväitä syödään vasta patiolla. Satuhetkillä olemme oppineet monta uutta laululeikkiä, joista ehdoton suosikki on tällä hetkellä kuumatka

Myös kuoron alkulämmittelynä tutustuin eräänä tiistai-iltana hauskaan kaveriin nimeltään Joe, joka epäilemättä elelee kiireisiä aikoja. Tämä lasten leikki toimii hauskasti myös aikuisille, itselleni ainakin tuli hyvin voimakas välähdys oman työelämäni arjesta, mutta pystyin tämän avulla nauramaan asialle pienen hetken.  


Otsikkoon lainaamani Abban  kauniisti esittämä kysymys tulee mieleeni täällä usein, kun näen yllä olevassa kuvassa olevat alustat. Näitä näkyy monissa puistoissa, ostoskeskusten leikkialueilla, rannoilla ja haastattelemani asiantuntijatkin muistivat juuri, että on tuota koulussakin pelattu. Pienin pojista on käyttänyt näitä lähinnä liukumäkinä. Tätä kirjoitusta kirjoittaessani viimeinkin tuli tarkistettua, mikä pelin nimi on. Kyseessä on cornhole. Nyt vain sääntöjä opettelemaan ja pelit pystyyn!   

2 kommenttia:

  1. Noiden jatkoksi opetellaan perisuomalainen, eikun karjalainen, peli. Kyykkä. Kesällä Haminamäen junamontussa tiistaisin kello 18.00.

    VastaaPoista

Muuttoilmoitus

Blogini on saanut uuden osoitteen, joka on nytkun.life  . Olen jo pitkään toivonut blogille parempaa ulkoasua, mutta Blogger ei oikein omill...