maanantai 23. joulukuuta 2019

Kun joulu on holly, jolly.

Olemme olleet mukavasti joulun tunnelmissa koko joulukuun. Naapurusto alkoi joulun viettoon oikeastaan jo kiitospäivän viikonloppuna. Joulukuusia matkusti autojen katolla, jouluvaloja alkoi ilmestyä enemmän ja enemmän ihmisten pihoille ja ikkunoista näkyivät koristellut kuuset. Koska meilläkin sattui kuusi olemaan, koristelimme omamme myös heti joulukuun alussa, mikä tuntui samaan aikaan mukavan tunnelmalliselta ja pikkuisen väärältä. 

Tämä ei ole meidän kuusi, vaan Spectum Centerin jättiläinen, joka ilmestyi paikalleen jo Halloweenin tienoilla.
 Ilmat ovat viilentyneet, varsinkin aamuisin ja iltaisin on jo varsin kirpakan tuntuista. Päivällä saattaa vielä hyvällä tuurilla pärjätä t-paidalla, mutta on ollut myös päiviä, jolloin kaksikaan villapaitaa ei tunnu riittävältä ja harmittaa, kun pipot jäivät Suomeen. Ympärillä näkyykin varsin vaihtelevia varusteita Ugg-saappaista varvassandaaleihin ja shortseista toppatakkeihin. Osittain paksut talvivarusteet tuntuvat olevan lähinnä talven fiilistelyä, mutta ei täällä enää kesäkään ole. Syksy sen sijaan ihan selvästi on. Joulukuussa olemme saaneet ihastella kellastuvia ja punertuvia lehtiä ja osa puista alkaa olla pian tyhjänä. Syksyinen maisema ja joulun koristukset näyttävät yhdessä hetkittäin tosi oudolta, kuin asiat tapahtuisivat väärään aikaan. Valkeaa joulua tänne kuitenkin on turha odottaa, vaikka kaukana vuorille onkin tullut valkoinen huippu. On oikeastaan ihan vapauttavaa, kun lunta ei edes tarvitse toivoa ja jännittää tulevaksi. Joulun aika onkin täällä todella värikäs. Joulukoristeet ja valot ovat räiskyvän iloisia ja suurimpia symboleita joululle tuntuvat olevan karkkikepit, lahjat, koristepallot, lumiukot, joulupukki ja porot sekä tietysti joulukuusi. Kristillinen joulun sanoma on aika piilossa, mikä on hyvin ymmärrettävää alueella, jossa kaikki eivät suinkaan edes juhli samaa joulua. Lapsetkin osasivat muistuttaa, että on parempi toivottaa "Happy Holidays", näin lukee myös monissa postikorteissa ynnä muissa toivotuksissa. Koulussa oli käyty läpi eri kulttuureiden juhlia ja perinteitä. Ilmeisesti ainakin Hanukka on tehnyt vaikutuksen suklaakolikkopeleineen ja kynttilöineen. Keskimmäisen toiveena onkin viettää myös tätä juhlaa. Katsotaan millainen vuoden vaihde tästä onkaan muodostumassa. 




Kuluneen kuukauden aikana olen pannut merkille täkäläisestä joulun ajasta sen, että kyseessä on ehkä enemmän iloinen ja riehakas kuin harras tunnelmallinen juhla. Perheen yhdessäolo ja rentoutuminen ovat tärkeitä asioita ja niiden merkkinä tuntuu olevan koko porukalle hankitut yhteensopivat pyjamat. Olihan ne pakko metsästää meillekin, vaikka olin asiassa jo todella myöhässä vasta black fridayn jälkeen, jolloin jäljellä oli enää hajakokoja. Olemme käyneet ihastelemassa kauniita jouluvaloja Dana Pointin satamassa ja Balboa Islandilla. Koska luonto ei niin selvästi käänny joulun viettoon, on jouluvaloilla täällä todella tärkeä merkitys joulun tunnelman luomisessa. Mitään tunnelmallisen hämyistä kynttilälyhdyn valoa saa aika turhaan etsiä, kyllä täällä ollaan ihan all in. Ripustin kyllä meillekin patiolle jouluvalot, mutta ne ovat aika laimeat. Ihan tavallisen väriset ja en edes laita niitä päälle joka ilta, koska inhoan mennä irrottamaan töpseliä patiolle ennen nukkumaanmenoa. Siellähän voi olla vaikka hämähäkki. 

Joulua varten koristellaan talo sisältä ja ulkoa ja varsin runsaasti. Tätä osasin odottaa ja mielenkiinnolla olen katsellut touhua. Mitä en tiennyt (mutta olisi kyllä jo tähän mennessä pitänyt arvata), että osa ihmisistä koristelee myös autonsa. Niinpä täällä on saanut katsella liikenteessä siellä täällä vilahtelevia poron sarvia Rudolphin neniä. Sarvet sojottavat etuikkunoista ylös ja nenä kiinnitetään auton nokkaan. Toinen muoti on laittaa takakontista roikkumaan tontun jalat. En sano tästä enempää, mutta porot ovat ihan hauska ilmestys. 
Tontut eivät ole täällä ihan yhtä lailla joulun symboleita kuin meillä. Ja erilaisiakin ne täällä ovat, enemmän haltiamaisia suippoine korvineen ja punavihreine asuineen. Tonttuja enemmän vilahtelee siellä täällä puisia pähkinänsärkijöitä. Osalla näitä ukkeleita vaikuttaa olevan aikamoinen kokoelma. Pähkinänsärkijä-baletti on täällä todella paljon isompi juttu kuin meillä.  




 Joulukuu vilahti tähän pisteeseen todella nopeasti. Ihan yhtä täynnä tapahtumia ja tekemistä se ei ole ollut kuin usein Suomessa, mutta kyllä muutamat pikkujoulutkin tuli juhlittua. Odotettuna tapahtumana saimme ensimmäiset vieraamme Suomesta, kun puolison vanhemmat saapuivat tänne viikoksi. Kylläpä oli mukavaa nähdä lähipiiriä ja lapset olivat todella onnellisen oloisia mummon ja papan seurasta. Koulun päätyttyä jouduimme sanomaan hyvästit mukavalle tanskalaisperheelle, joka palasi takaisin kotimaahansa. Näin saimme maistiaiset myös tästä puolesta ulkomailla asumisessa. Hyvästejä tulee lopulta samassa suhteessa ystävystymisen kanssa. Toivottavasti vanhimman pojan koulu jatkuu yhtä mukavissa merkeissä ensi vuonna, vaikkei luottokaveri enää olekaan maisemissa. 

Vietämme ensimmäisen kerran koko joulun oman perheen kesken. Toivon, että ehdimme katsoa monta jouluelokuvaa, joita Netflix ja Disney+ ovat onneksi pullollaan. Emme ole leiponeet itse pipareita, Ikeasta ostetut maistuvat onneksi oikein hyviltä. Ruoaksi taidetaan laittaa mahdollisimman helppoja suosikkeja, riisipuuroa ja vaikka lihapullia. Pakkasessa odottaa onneksi pieni erä karjalanpiirakoita. Tänään tein minimisiivoukset. Joulupukki taitaa saapua vasta joulupäivänä, kun nyt täällä ollaan (ja koska lahjat ovat vielä paketoimatta). Eiköhän tästä kuitenkin joulu tule. 
Toivottavasti joulu saapui myös sinne Suomeeni kaukaisehen. Oikein hyvää joulua kaikille, jotka olette jaksaneet lukea kuulumisia täältä syksyn mittaan. 



Joulun kunniaksi muutin myös kommentointiasetuksia, joten nyt pitäisi onnistua kommentointi myös nimettömänä, ilman google tiliä.

1 kommentti:

  1. No onpa näköjään sielläkin Joulu tulla jollottanut … vai jollyttanut. On varmasti mukava nähdä Jouluakin uusista näkökulmista, joita varmaan riittää yhtä monta kuin on eri maailman kolkilta tulleita ihmisiä. Nyt juuri täällä se Sininen Hetki, jota aina on pimeimpään vuoden aikaan ihasteltu. Tosin tänä vuonna on ollut pääasiassa näitä vähän sateisen utuisia päiviä, jolloin sekin jää vähän utuiseksi. Viettäkäähän kaikki mahdolliset Juhlat siellä, jää mukavia muistoja. Varmasti sitä tavan arkeakin kertyy väliin. On sitä näköjään täälläkin osattu aikanaa juhlia, joskus 1700-luvulla Joulupäiviäkin on ollut neljä kappaletta ja näitä vähintään kahden päivän juhlia paljon enemmän kuin nyt. Valtiovalta karsi useamman päivän juhlat nykyisiin Jouluun, Pääsiäiseen, Helluntaihin ja Juhannukseen ja niinpä saatiin 21 000 milj. työpäivää palkollisilta lisää ilman korvauksia. Eli ei Kiky-sopimus mitään uutta maailmankaikkeudessa ollut. Niin, eipä taida nykyisin Juhannuksena ja Helluntaina olla kuin yksi juhlapäivä. Aattopäivistähän on kyllä nykyisin muodostunut uusia vapaita.

    VastaaPoista

Muuttoilmoitus

Blogini on saanut uuden osoitteen, joka on nytkun.life  . Olen jo pitkään toivonut blogille parempaa ulkoasua, mutta Blogger ei oikein omill...